Trattkantarellsoppa med majsbröd

I lördags hade vi trattkantarell soppa, väldigt smarrigt!


300 g färska rensade trattkantareller (eller 30 g torkade)
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl mellangrädde eller vispgrädde
0.75 dl torr sherry (jag hade vitvin)
Salt & Peppar
1 dl persilja och/eller gräslök till garnering

1. Med färsk svamp: Lägg undan några av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter.

2.
Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter. Häll till sist på sherryn.

3. Hetta upp de hela trattkantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan. Garnera med lite hackad persilja och/eller gräslök.

4.
Soppan blir slätare om den körs i matberedare eller i mixer. Kör svampen med hälften av vätskan någon minut. Häll sedan i resten av vätskan och låt soppan koka upp.

5.
Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Tillaga sedan soppan som ovan


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0