Jordärtskockssoppa med parmachips


Smarrig fredags-mys-mat!


Jordärtskockssoppa med parmachips & smörstekta kantareller

500 g Jordärtskockor
3 st Potatisar
2 Charlottenlökar
1½ dl Vitt vin
5 dl vatten
2 Hönsbuljontärningar (eller Fond du chef)
3 dl Grädde
Smör
Salt & Peppar

1. Skala jordärtskockorna och potatisen. Skär i bitar. Finhacka löken.
2. Fräs ingredienserna med smör i en tjockbottnad kastrull.
3. Häll över vinet och låt det koka ihop i en minut. Tillsätt vatten och lägg i buljongtärningarna eller fonden.
Rör om. Låt detta koka tills allt är mjukt, ca 15 minuter.
4. Mixa soppan i en matberedare eller med en mixerstav. Rör i grädden och värm.
Smaka av med salt och peppar.
5. Garnera med parmachips, timjan och ett par varv med svartpeppar.

Parmachips

4-8 skivor Parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
Gör gärna parmachipsen i förväg. Om de går sönder kan du bryta dem i bitar och dekorera soppan med dessa. Lägg 4 skivor parmaskinka på en bakplåtspapperklädd plåt och torka i ugnen, 150°C, i ca 5 minuter.
Låt svalna på papper.

Jag serverade även kantareller ihop med några jordärtskockor, skurna i ganska tunna skivor, som jag smörstekte och ja i botten på tallriken innan jag hällde på soppan. Jättegott med nåt att tugga på.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0