Livets stora fråga

När vi hade Tjärbyligan för några veckor sen så dök det helt plötsligt upp ett stort frågetecken mitt i en mening när jag satt och pratade med Julie. Jag höll på att berätta att vi i våran familj var färst, minst flest eller hur i hela friden säjer man?

Få -  färre  -  färst ?

Jag började fråga runt men ingen visste hur man faktiskt säger när man menar motsatsen till flest. Jag fick till svar att man säkert säjer minst helt enkelt, men nöjde jag mig med det, inte då!

Nu har jag googlat som aldrig förr och se vad jag hittade!

Svenska språkrådet invänder inte mot användning av färst, och jag har sett flera källor som förordar användning av superlativformen färst.

Kan man böja adjektivet få i superlativ, och vad heter det då?

Ja, man kan böja det få, färre, färst. Det är ovanligt, men försvarar väl sin plats. Man kan jämföra med illa, värre, värst och stor, större, störst.
Färst är en gammal svensk böjningsform som det senaste seklet fallit i glömska. I stället har mer eller mindre omständliga omskrivningar kommit i bruk, som "lägst antal", "det minsta antalet" etc. Färst är både kortare, smidigare och naturligare. Använd det

Källa: Wiktionary.org






Kommentarer
Postat av: Anna

Ha ha ha!! Att det var "färst" trodde jag aldrig. Kanonbra, Charlotte! :)



2011-07-01 @ 08:47:42
Postat av: Mamma

Nää, det trodde jag inte heller.

2011-07-01 @ 09:10:56
Postat av: Julie

Haha grymt! Jag visste väl att det kunde användas! :) Tycker vi får föra tillbaka det från glömskan nu då...

2011-07-01 @ 10:12:58
Postat av: Sandra

Jag kom i kontakt med begreppet Färst när jag läste en matematikkurs mot förskolan för kanske 3 år sedan. Sen dess har det blivit mer vanligt förekommande i matematikdiskussionerna inom förskolan iaf mellan personalen. Men har fortfarande lite svårt att använda det i barngruppen. Måste tillvänjas lite ;)

2011-07-04 @ 18:01:01

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0