Julgodis!
Jag har fått förfrågningar om recepten på julgodiset jag gjorde i går så här kommer det!
Havrebollar
3 dl socker
11 dl havregryn
300 g smör eller margarin
2-3 msk O´boy
3 msk vaniljsocker
½ dl vispgrädde eller mellangrädde
½ dl kallt kaffe
Blanda alla ingredienserna i en bunke och kör med elvisp i ca 5 minuter
(jag körde med degkrokarna, för förra året fastnade det så mycket i visparna).
Forma till små bollar och rulla i cocos eller pärlsocker
Chokladfudge
200 g Mörk Choklad
180 g Marshmallows
1 burk Kondenserad mjölk (397 g)
2 msk Smör
2 dl Socker
1 krm Salt
Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper. Hacka chokladen i bitar och klipp marshmallowsen i två delar.
Lägg kondenserad mjölk, smör, socker och salt i en kastrull och värm försiktigt under vispning. Det bränns lätt!
När det börjar småfräsa och bubbla i botten sätter man tiden på 5 minuter och förtsätter, på medelvärme, att röra i smeten. Ta kastrullen från värmen och lägg i choklad & marshmallows, rör tills allt har smält. Häll upp i formen, ställ kallt och låt svalna, skär i bitar.
Knäck
2 dl Vispgrädde
2 dl Socker
2 dl sirap
1 msk Smör
Häll allt i en kastrull och koka till den klarar kulprovet
(122 grader, jag använder termometer).
Man tackar, tror tom att jag ger mig på knäck. Termometer var ju ett toppentips, inte hört det innan och mina kulprov blir liksom aldrig bra.