Tårtor, tårtor, tårtor och lite desserter...

Det är faktiskt det jag ägnat mig åt de senaste dagarna...
 
Vi har förberett en hel del till dagens bak.
 
 
Bottnar...
 
Blommor och fjärilar...
 
I onsdags och torsdags jobbade jag en hel del på kontoret och i onsdagskväll gjorde jag en dessert till en beställning som skulle hämtas på torsdag morgon.
Det blev Vaniljpannacotta med en kolatwist (ljust muscovadosocker i stället för vanligt strö) och till det gjorde jag marinerad ananas. Jag marinerade med Lime, Mynta och Rom och det blev riktigt smarrigt och väldigt uppskattat.
 
I går hade jag som sagt kontorstjänst en hel del men jag hann även med att fixa fyllningar till dagens tårtor. Jag hade beställningar på 3 tårtor och en dessert.
 
Jag gjorde samma dessert som till midsommar, drömkolatårta.
 
Tårtan!! Degistivebotten, kolakräm, daimgrädde & massa jordgubbar!!
 
Bilden är från midsommar då jag hade lite tidsbrist idag, men den såg ju nästan likadan ut, förutom att jag dekorerade med mynta i stället för citronmeliss.
 
Dagens första tårta var till en grillfest och det skulle vara en gul tårta med en speciell apa på.
Jag fick en bild på apan och skar ut den i marsipan.
 
 
Det är ljusa bottnar fyllda med Limemousse & Vanlijkräm med bär.
Tårtan är sedan spacklad med smörkräm (limesmak) och täckt med marsipan.
Banderollen har jag gjort av grillspett och så satte jag ihop lite olika bilder som jag fick av beställarna.
 
Dagens andra tårta är till min farmor, till hennes 75 års kalas, men den lägger jag inte upp här då jag vet att hon och farfar kikar in med jämna mellanrum ;-)
 
Den tredje och sista tårtan såg ut såhär.
 
 
Det är samma fyllning i som i den gula ovan och även den är täckt med marsipan.
Spacklad med smörkräm och rosorna är gjorda i sugarpaste/sockerpasta.
 
Varför "spacklar" jag tårtan innan jag lägger på marsipanen?
Den frågan har jag fått många gånger och det tänkte jag svara på nu.
 
När man har lagt emellan tårtan så måste man ju "spackla" med något för att få den jämn. Jag har provat att göra det med grädde EN gång och aldrig mer. För det första så stelnar ju inte grädden, utan tårtan förblir mjukt och för den andra så kan man inte lägga marsipan (eller sugarpaste heller för den delen) direkt på grädde, då "svettas" den så om man spacklar med grädde så måste man fodra marsipanen men ex olja eller smält smör.
Vilket är superkladdigt och jag tyckte inte alls det funka utan att den "svettades" ändå.
 
När jag har monterat tårtan (lagt ihop), så spacklar jag bara ett tunnt lager och sen ställer jag in den i kylen så det stelnar, då håller det fyllningarna på plats och gör så att ingen grädde kan komma i kontakt med marsipanen. Sen kavlar jag ut marsipanen (ganska tjockt fantikst, mycket lättare att hantera och då kan man även sträcka den mycket mer utan att den går sönder, när man klär tårtan) och innan jag lägger över marsipanlocket så jämnar jag till ytan med lite mer smörkräm, så det inte blir ojämnt.
 
Rosorna sätter jag i en klick smörkräm (som ju sedan stelnar och håller rosorna på plats) och ev strör jag lite ätbara stenar/diamanter/sockerkristaller över, så det ramlar ner mellan rosorna och fastar i smörkrämen, innan den stelnat. Om jag fäster något på kanterna, så gör jag alltid det med en ganska fast kristyr (florsocker och vatten, till en ganska geggig smet, inte rinnig!), då brukar det räcka att bara trycka till och hålla några sekunder så sitter det där.
 
Oj, nu blev det ju nästan en kurs i tårtdekorering, det var inte meningen!
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Mamma

Du är så duktig, fattar inte hur du kan!

2012-07-20 @ 21:50:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0