David och barnen har gått upp för en stund...

bild0119 (MMS)

David och barnen har gått upp för en stund sen men jag ligger och drar mig i sängen och då fick jag sällskap av en mysig liten kise! Det är ju bara SÅ skönt att inte behöva gå upp när barnen vaknar för en gångs skull så jag tror jag tar vara på tillfället att få gosa med Pyzen, det händer alldeles för sällan att vi kan ligga så här...


Nya hattar!

Världens bästa Christa har sytt nya solhattar till mina killar, söta va?


Hårda dagar...

Som rubriken antyder så har det vart hårda dagar nu i det fina vädret, i synnerhet för Albin som älskar att vara ute. Han har vart ute från tidig morgon till sena kväll nu i en veckas tid.

Dessutom skulle ha nog fortfarande behöva sova middag ibland för han vaknar ju så tidigt och vid 16-17 tiden på kvällen är han alltid jättetrött. Igår kom David och hämtade honom efter jobbet han fick vara med och hämta grejer, åka till tippen, lägga ut jord & gräsfrön i trädgården och titta på när pappan klippte sig. Vid halv 9 kom dom in och då var Albin sååååå sketen efter allt trädgårdsarbete så det blev till att lösa upp allt i badkaret.

David kom in med Lillebror i morse vid 6, då hade han vaknat och fick lite mat, sen somnade han om men det kunde ju inte jag så jag klev upp och läste tidningen, småpratade lite med David innan han åkte och dammsög av. Båda barnen sov fortfarande, helt otroligt (och vad som är ännu mer otroligt är ju att JAG inte kan sova den dagen barnen sover längre!).

Nu vid kvart över 7 började jag bli lite ensam så jag gick in till Albin och undrade om han levde och det gjorde han ju, så nu ska vi mysa i soffan till barnkanalen innan Lillebror vaknar och det börjar bli dax att ta tag i dagen. Idag väntar frukostmys i Hamra!


Fina ungar!

Jag blir så lycklig när jag ser på mina barn!
Vilka fina ungar vi har!
Igår eftermiddag när jag fick reda på att David hade det lite struligt på jobbet och jag hade massor kvar att göra så fick jag helt enkelt stoppa Albin i badet (han var såååå sketen!) och eftersom Lillebror inte vill ligga ner nu förtiden utan hellre vill sitta så rullade jag in sulkyn på lilla toan så han fick titta på när storebror badade och det tyckte båda killarna var toppen!

Undertiden fick jag vikt och lagt in 2 maskiner som hängt ute på torkt, packat ner lite av allt jag bakat, fixat fram kvällsmaten till Albin, bytat om till träningskläder och tagit hand om all disk. Sen stod vi alla 3 klara och stampade ute på parkeringen när pappan äntligen kom och jag fick snabba mig iväg till träningen!


Produktiv dag...

Som ni säkert har märkt så finns det inte tid att sitta vid datorn mer än i absoluta nödfall (bokföring, lönekörning och sånt roligt...) och då blir även bloggen lidande men eftersom jag har kameran framme nästan jämt nu för tiden så ska jag i alla fall visa vad som händer.

Igår fick jag hjälp av mamma, med att vakta mina båda små så jag fick en liten stund i köket.


Det blidde vaniljpannacotta, Sega havrerutor, Havretosca & mjuka chokladrutor.

Min kreativitet i köket resulterar sällan i vackra saker, men goda och som ni ser på chokladrutorna så är jag inte världsbäst på att skära rakt, men det gör väl inget, för dom var ruskigt goda. När jag bjöd mamma och Albin på detta till fikat så fick mamma en idé om en tårta med chokladkakan som jag bara måste testa och Albin smög in en bit till och sa "så jäkla god denna var"...

Medan jag röjde runt i köket och hade ute, i stort sett, hela skafferiet på köksbordet så hade mamma och barnen det härligt ute i solen!



Albin var inte still en enda sekund, speciellt inte sen han fått på sig sina fotbollskläder, benskydd och fotbollssockar. Han var tvungen att testa, fotbolls-"träningen", för 5-åringarna börjar nästa vecka och vi har förberett oss!
Lillebror låg i skuggan och tittade på medan mormorn solade i bara bikinin! Jag själv har nog aldrig vart såhär brun redan i april!

Nu ska jag se om jag kan få nåt gjort innan det är dax att hämta storebroren.


MAT!


Mamma matar & storebror fotar!

Helt plötsligt var det supergott med mat, morotspuré! Jag har ju envisats med den där gröten nu i veckor och han verkar inte alls fatta att man ska äta det men så igår provade han morot och det var en riktig höjdare. Han bara blev helt tyst och gapade efter mer mellan skedarna.

På sista bilden visar han hur glad man kana vara när man har fullt med morot i magen!


Snabblunch...

Lillebror är inte alls på humör, han ligger och beklagar sig här bredvid så det får gå fort idag.
Idag har Lillebror inte alls velat sova med någon reda vilket betyder att jag inte alls får gjort nåt, så till lunch idag blev det lite wok, några skivor bacon och lite ris, tur att Albin äter på dagis idag...


Påskdagen!

På påskdagen var mina grabbar ute och grejade större dalen av dagen. Jag hade en massa jobb så jag satt på kontoret nästan hela förmiddagen men sen var jag oxå tvungen att ge mig ut och ta med kameran givetvis!


I trädgården händer det grejer!


Pojkarna busar!

Innan vi åkte till mormorn & morfarn på kvällen åkte vi ut och tog en fika på Öströö!


Lillebror...

Sommarn kom lixom lite för fort, mamman har inte hunnit köpa någon solhatt än...


...så mormorn knöt en sjal på huvudet!


Oscar!



I förra veckan hade jag denna lilla sötnosen i studion.


Vilken helg vi har haft! Precis som alla a...

bild0115 (MMS)

Vilken helg vi har haft! Precis som alla andra gissar jag, med tanke på vädret. Jag har massor med bilder i kameran med efter en heldag ute och med en timmes härlig promenad i Höråsen nu i kväll så får det bli en annan gång. Nu ska jag göra som lillebror på bilden ovan...


Påskharen...

Idag har påskharen vart här med ett påskägg!

Medan jag bakade frukostfrallorna i morse så gick Albin ut och kollade om haren hade vart här med nåt i natt och det hade han! Gissa lyckan när han hittade detta ibland gräslöken!


2 små kekchoklad, en mjölkchoklad och en paket russin, lyckan var total!

Frallorna var som vanligt supergoda!

Finns det igenligen något godare än nybakt, hembakt till frukost?
Till frallorna hade vi givetvis lite kokt ägg och vi fick även sällskap av barnens
farmor som kom med presenter från Frankrike.

Receptet på frallorna hittar du här!


Gröt!



Fast lillebror tycker fortfarande att det är väldigt märkligt, det där att mamman helt plötsligt stoppar in en massa mojja i munnen. Han klyker sig någon gång i början men sen sväljer han väl några skedar i ren förskräckelse innan han kommer på att man kan putta ut allt med tungan...

Lillebror har fått gröt, någon sked varje dag i en dryg vecka men han har fortfarande inte riktigt hajat vad det går ut på. Idag fick han det direkt efter amning och då gick det lite bättre tyckte jag.
Dom puffade risen hamnade nog på golvet allihop, utom dom som råkade flyga in i storebrorsans mun...


Glad Påsk!

Jag (och Albin...) vill önska alla bloggläsare en riktigt glad påsk!


Sommarvärme!

Vilken härlig sommarvärme vi har haft idag!

Eftersom svärfar fyllde år så åkte vi upp till Åkulla på kalas. Han hade bjudit in 2 herrar som spelade dragspel och sjöng Taube, men ingen av oss i den yngre genarationen tyckte det var särskillt spännande (speciellt inte dom båda små...) så vi promenerade ner till sjön.



Det är inte mer än kanske 50-100 meter ner till sjön men på vägen hittade vi så mycket fint!



Nu håller lillebror på med kvällens illskrik, något som han har börjat med nu det sista,
att skrika hysterisk tills jag tar honom och går med honom, skit kul!

Lika bra att gå ner och få det gjort, så ska jag gå och lägga mig sen!


Påskledigt....

Kanske blir det att jag tar lite påskledigt från bloggen.
Det är mycket som ska fixas och donas och när det dessutom är så fint väder så vill man ju bara vara ute hela dagarna!

Nu har jag haft borsan inne på middag. David är iväg och jobbar så jag och Albin hade ju vart ensamma (eller hur mamma?) annars. Lillebror lyckades jag söva lagom tills det var dax att vispa ihop såsen. Vi hade helstekt fläskytterfilé med ungsrostade rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka, scharlottenlök & sötpotatis) och jättegod brunsås till!

Jag ska ner och ta in all tvätt som hänger ute på strecket och sen lovade brorsan en fika i solen!


Påskmys i sängen med mina goa killar. Det ...

bild0114 (MMS)

Påskmys i sängen med mina goa killar. Det var förresten på långfredagen förra året som vi fick reda på att det bodde en bebis i mammans mage...


Påskfest!

Idag är det påskfest på dagis och Albin har gjort sig redo!


Världens finaste pojkar!

Tycker givetvis jag, eftersom jag är mamman...


Albin är superduktig och gör precis som jag ber honom om när kameran kommer fram, dessutom lät han lillebror ligga en lång stund på hans mage, dregglandes...


En riktig utedag!

Igår var vi ute så gott som hela dagen! Vi träffade Angela, Jacob och barnen på lekplatsen vid halv 10 och var inte hemma innan 12.45! Då var jag bara inne en sväng och svängde ihop lite korvstroganoff som vi hade till middagen och sen var vi ute tills pappan kom hem!


Vi fotade i våran "knoppiga" trädgård!

Lillebror passade på att ta en nätt liten tupplur på nästan 3 timmar ute i vagnen så jag och Albin fick både fikat, sopat ut allt grus på gatan, vattnat alla nya buskar/träd/blommor/fröer, lagt på tradera paket, renat bort maskrosor, hoppat studsmatta och gungat!

Lillebror sover fruktansvärt bra ute, nu när det är lagom temperatur. Igår hade han bara en kortarmad body på sig i fällen i vagnen och sin nya fina filt som Anna virkat!


För en sån som mig är det obegripligt hur man kan göra nåt så här fint!
Och dessutom ge bort det! Vi är ruskigt tacksamma och glada för den fina filten!

Kvällen var intensiv eftersom David mest bara var hemma och vände för att åka på styrelsemöte på dagis.
Jag fick i alla fall matat, badat & fotat båda barnen och när vi var klara med det så passade Albin lillebror en stund på badrummsmattan så jag fick duschat oxå.

Albin läste Bockarna Bruce (han kan HELA boken ordagrannt!) för mig och lillebror innan han somnade och sen fick jag en liten mysstund med lillebror i soffan till "Halv åtta hos mig" innan han oxå somnade för natten.

Tyvärr fick jag fruktansvärt ont i magen (magkatarr) vid strax efter nio så jag kunde inte röra mig mer utan fick gå och lägga mig. Jag som hade så mycket jag tänkt göra på kvällen, men kroppen sa helt enkelt ifrån och jag somnade som en stock! Vaknade vid 3 och fick gå och stoppa i nappen men sen sov vi alla gott till 6, då var det dax för lite mat. Lillebror är så duktig nu så, sover utan mat mellan 20-06.

Idag har jag vart på massage, killarna har vart och kört fullständigt slut på stackars mormor på förmiddagen och nu har vi ätit, Albin har vilat, lillebror har somnat och vi ska ut och leka i trädgården, sen har jag lovet en glass till fikat...


Våran lilla tjatis!


Nytt i krukorna!


Vi har planterat nytt i krukorna ute idag!


Lillebror och Mormor dansar! Vi är ute och...

bild0109 (MMS)

Lillebror och Mormor dansar! Vi är ute och går Höråsrundan och passar på att ta en paus, lyssna på fågelkvitter och, som synes, dansar!


Kan själv...



4 månader och redan så enveten...
Men oj va vi älskar våran Lillebror!


Underbara dag!

Vilken underbar dag!

Jag har trots allt mest vart inomhus och storstädat huset, men jag har smitit ut ofta för att hänga tvätt, servera fika, kika på dom nya plantorna mm. Alla grabbarna har vart ute och gjort fint i trädgården, hela dagen!


Äntligen har vi fått satt syrenhäck hela vägen (det har bara tagit 5 år från tanke till handling...), och även planterat 2 körsbärsträd.
Grönsakslandet har fått sig en rejälomgång med jordfräsen och lite gödsel. Sen planterades det flera sorters rabarber, gräslök, dill, persilja, morot och rädisor. Lillebror övervakar nyvaket från sulkyn.
Jag serverar fika till oss och gröt till minstingen!

Nu i kväll har vi ätit räkor, ägg, bröd och lite vitt vin. Mamma kom och åt med oss när hon slutat jobbet och sen har jag kollat på Mästarnas Mästare med en gosig lillebror i famnen. Storebror somnade som en stock samma minut som han la huvudet på kudden och pappan har jobbat ute hela kvällen.

Nu ska det bli extra skönt att lägga sig, dels är det ju alltid väldigt skönt att lägga sig när man vart igång hela dagen och vart duktig, men det finns väl inget som är skönare än att lägga sig i en säng som har nytvättade lakan som hängt ute och torkat?


Tuffing!


Dagens skörd...


Resultatet av dagens övningar!


Övning ger färdighet... eller?


Världens bästa Albin, ställer upp som vanligt!


Full rulle!

Vi har haft full rulle nu i flera dagar så bloggen blir lite dåligt uppdaterad.

I dag har vi vart iväg och haft arbetsdag på dagis och nu när vi kommit hem så går tvättmaskinen varm, jag tog med alla kläderna som hängt på dagis hem.

Jag oc grabbarna är ensamna hemma så tiden finns lixom inte att sitta ner...
Återkommer när der lugnar ner sig lite.


Shoppingen!

Pumps
Textile boots

Pumps till mamman och basketkängor till Albin!


Mmmm, vad är det här för nåt?



Lillebror fick en majskrok innan men det var inte så där jätteskoj,
 för han ville ju ha nåt gott och bita på för att det kliade i munnen men majskroken bara försvann jue...


Fredagsfika och massa mys med mina goa kil...

bild0106 (MMS)

Fredagsfika och massa mys med mina goa killar! Vi bestämde oss för att göra ett besök i staden, denna fina fredag och vi har fyndat! Både jag och Albin faktiskt! Nu sitter vi på vårat absoluta favorit café, Veras, och bara myser medan Lillebror sover gott i vagnen bredvid. Vi har ett par ärenden kvar innan vi ska hem och det ser ut att bli en eftermiddag utomhus, i det fina vädret!


Skolsköterskans limpa...


Detta har jag bakat idag, "Skolsköterskans Limpa"

Det var verkligen superenkelt och bara så jäkla gott!
David älskar när det är lite tuggmotstånd i och med både rågkross och kli så var detta nog en ny favorit, som kommer att bakas hemma på Sandgatan många gånger framöver!

2 limpor
175º i ca 60 minuter

50 g Jäst
7 dl Mjölk
1 dl Sirap (jag använder alltid baksirap)
2 msk Matolja
½ tsk Salt
1 l Rågsikt
1½ dl Rågkross
1½ dl Vetekli
6-7 dl Vetemjöl special

Smula jästen och rör ut i mjölken.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen tills den släpper kanten på bunken.
Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (ca 30-40 minuter)
Ta upp och gör 2 runda limpor och låt dom jäsa på plåten i en halvtimme.
Grädda på nedersta falsen i 175º, ca 1 timme.

Jag sätter alltid på ugnen i god tid på högsta värme och sen sänker jag när jag sätter in bröden. Då får dom en "skjuts" så dom blir höga, fina och med en ljuvlig skorpa. Jag kastar oxå alltid in ett par isbitar när jag ställer in plåten. Jag hade inne mina bröd i ca 45 minuter, sen stängde jag av ugnen och lät dom stå kvar en kvart.

Lycka till!


Potatis...


Det var inte det lättaste att mata, fota (och försöka hitta skärpan) & försöka hänga med att inte få all potatispurén inkletad i ansiktet på bebis...

Lillebror fick idag smaka på lite potatis som jag mosat i hop med lite ersättning och olja.
Det var ingen höjdare och efter 3 skedar fick det vara bra. Jag tror nog kanske att jag ska vänta lite, amningen funkar ju bättre nu än någonsin så varför skynda?


Vår härliga gårdag!



Vi spenderade 6 timmar hemma hos Anna & Ella i går förmiddage!

Barnen var jätteduktiga, Albin & Ella lekte exemplariskt hela dagen och Lillebror skötte sig han med, förutom en jättekräk på både sig själv och Anna...

När vi kom hem (och tro inte att Albin ville åka med hem efter 6 timmars lek och bus!) vid halv 3 tiden så åt vi middag och tvättade lite, det var ju ljuvligt att kunna hänga ut den!

Efter tvätten och en kopp te så gick vi bort till mormorn och hämtade med henne för en härlig promenad i Höråsen. Det var 3 måndagen på raken som vi gått Hörås-rundan och haft fint väder. Vi har även följt utvcklingen för vitsipporna och nu har dom slagit ut!

För bara 2 veckor sen fick vi gräva fram små, små stackars blad bland alla löv och nu stod dom där i solen och bara njöt, precis som vi!

När vi kom hem därifrån så fotade vi Majsan och sen gick kvällen i ett, med mat, barn som skulle badas och läggas, tvätten som skulle tas in och vikas och sängar som skulle bäddas...

Jag gick och la mig vid 23 efter att lillebror ätit sista gången och även i natt sov han utan mat, nu har det vart så i säkert en vecka och det är så skönt! Jag brukar vara uppe någon gång mellan 1 & 5 och stoppa i nappen och i natt var det vid 5, men han somnade om och vaknade sen inte innan vid halv 7, samtidigt som Storebror!

Fast i natt vaknade Albin och ville att jag skulle byta lakan eftersom han hade svettats och inte ville sova på det, så jag har ändå vart uppe ett par gånger.

Nu sover Lillebror och har gjort i nästan 2 timmar så jag passar på att fixa lite här, men jag ska gå ner och ta tag i lite annat fixa och don med. Albin går ju sin första "långdag" på dagis idag och det känns superkonstigt att han inte är hemma nu på eftermiddagen... 


Vuxenpoäng!


Jag har igentligen aldrig gillat gröna grönsaker (broccoli, kål, ärtor, sallad, paprika mm) men nu tycker jag nog att jag samlat på mig rejält med vuxenpoäng som faktiskt äter broccoli utan större problem.
Att jag dessutom lagar mat, enbart till mig själv, med massa grönsaker är lite "kors i taket".


Lilla Majsan!



Idag har vi gjort en himla massa saker men vi får se om jag hinner berätta om det senare,
nu tittade jag bara in jättesnabbt för att visa dessa söta bilderna på mammas andra katt, Majsan,
som var i studion en sväng innan idag!


Härliga vår!

Jag älskar vintern och jag älskar sommarn, men jag älskar även när hösten kommer och nu när vårsolen tittar fram mer och mer! Man kan nog säj att jag gillar Sverige året runt!

I går hade vi premiär i mammas & pappas uterum. Det var ljuvligt och det bästa av allt är att man vet ju att det kommer att tillbringas mängder med kvällar där ett bra tag framöver!

Mamma dukar fram kyckliggrytan medan Lillebror ligger nöjt på golvet bredvid.
Albin testar även i år, Christoffers gamla cykel och det gick hur bra som helst!
Lillebror och pappan filosoferar i Fatboyen innan fikat...

Idag har jag och mamma vart runt och kikat lite efter utemöbler och det var väldigt enformigt. Vart vi än kom så ser ju alla utemöbler likadana ut och det är inte alls vad mamma hade tänkt sig och jag kan bara hålla med.

Men innan vi stack till Falkenberg så var vi ute en bra stund i trädgården.
Albin och David var ute tidigt i dag och när jag och lillebror hade röjt undan frukosten så gick vi oxå ut.


Barnens nya sandlåda är på plats. Den översta bilden är tagen redan 8.10 på morgonen!

Nu ska jag hjälpa pappan med bad och läggning och sen blir det Mästarnas Mästare!


Lika?



Den översta är på Albin den 24 mars 2007 och den understa är på Emil den 10 april 2011.


Bortskänkes!



Albins gamla sandlåda!

David har byggt en ny i helgen, en lite större så nu skänker vi bort den gamla.
Den är 110x110 cm och 15 cm djup.

Det är först till kvarn...
Kan och vill man hämta den redan idag så går det bra att ringa David på 0705-597290,
 han är hemma större delen av dagen!


Blir bara en kortis...

Ja, det är redan kväll, och jag är jättetrött efter en ganska produktiv dag i vårsolen!
Alla killarna har lagt sig, men jag tänkte ta och väcka lillebror och ge honom mat en sista gång innan jag oxå lägger mig.
Jag tänker hålla tummarna för lite bättre sömn i natt än vad det var föregående natt. Lillebror har nämligen haft det lite jobbigt ett par kvällar nu och skrikit helt otröstligt en stund...


Så här ser man ut när man är riktigt ledsen...

Kanske hinner jag titta in i morrn i stället med en längre rapport!


Vår i Tvååker!



Blir inget längre inlägg idag.
Vi har haft en väldigt bra dag idag. Nu ikväll har mamma & pappa vart här och ätit tacos och kvällsfika. Lillebror har vart som en solstråle hela dagen men nu i kväll har det vart lite ledset. Han somnade tillslut gott vid bröstet men nu hör vi hur han är lite orolig inne på sitt rum.
Jag ska i alla fall gå och duscha och sen fortsätta resten av fredagkvällen framför tven, i sängem...


Små snuvigt...

Vi har blivit lite förkylda, jag och Lillebror. Men det är inte så farligt, man hör på Lillebror i bland (när han skrikit och vart ledsen) att han är lite tät men han är pigg och glad som vanligt och har sovit hela natten utan mat! Han vaknade till vid 3 men jag försöker alltid söva om honom om det går för han behöver verkligen inte äta på natten.

Vi var på språng hela dagen igår nästan. När vi kom hem från lite ärenden som vi gjort på förmiddagen så gick vi och hämtade Albin på dagis och sen började jag med sidvagnsföreningens papper eftersom vi skulle ha möte på kvällen och jag hade lite att komma i kapp med. Det gick inge vidare alls faktiskt. Lillebror var inte alls på humör och vägrade bestämt att vara stilla så jag fick upp och gå med honom till David kunde ta över.

Idag skulle vi igentligen vart och badat men eftersom vi inte är helt 100 så struntar vi i det. Albin fick åka till dagis (och han var inte ledsen för det) och så tar jag, Lillebror och mormorn en liten eftermiddagsutflykt.

Albin har inte vart helt nöjd med att vi hämtar honom redan klockan 14.00 på dagis nu en tid. Han vill gärna stanna till efter mellanmålet så han får leka lite längre och eftersom vi har VÄRLDENS BÄSTA förskola så var det inga som helst problem att byta till 2 längre dagar i stället. Så nu kommer han gå tisdagar & torsdagar.

Jag ska ta och runda av här och förbereda kvällens middag, en middag jag aldrig lagat förut och sen har jag ju 3 maskiners tvätt att vika...


Fin besök!



Idag har ju som sagt min kusin Johanna och hennes lilla Märta vart här och myst med oss.
Det blir alldeles för sällan för vi har jämt så mycket att prata om så vi får nog göra om det ganska snart igen.

Innan Johanna & Märta kom så var vi på BVC på förmiddagen och det var sååå skojjigt!

Emils tabell
0 - 3965 g - 50 cm
1 vecka -  3760 g - 51 cm
2 veckor - 4125 g - 53 cm
3 veckor - 4350 g - 55 cm
4 veckor - 4930 g - 56 cm
6 veckor - 5625 g - 58,5 cm
2 mån - 6010 g - 59 cm
3 mån - 7070 g - 63 cm
4 mån - 8185 g - 66,5 cm

Albins tabell
0 - 3210 g - 48 cm
2 veckor - 3395 g - 51 cm
3 veckor - 3660 g - 52 cm
4 veckor - 4005 g - 52,5 cm
6 veckor - 4730 g - 54 cm
2 mån - 5330 g - 55 cm
3 mån - 6530 g - 60 cm
4 mån - 6855 g - 61,5 cm

Det är ju inte så konstigt att Lillebror inte kan ha kläderna Albin hade när han var i samma ålder...
Men han är ju en frisk och mycket lycklig bebis och det är det som räknas, våran knubbis!


Så fort pappan dyker upp så skiner lillebror upp som en sol!

Nu blir det snart Greys!


Johanna & Märta


Min vackra kusin Johanna har vart här i eftermiddag och fikat, med sin söta lilla tös Märta.
Innan dom åkte hem fick jag lurat ut dom i studion och knäppt av ett par bilder,
visst är dom väl fina?


Mormors dikt...

Denna fina lilla dikten skrev mamma när Lillebror föddes.


Ett nytt liv har kommit till jorden,
det är svårt att hitta orden.
Mormor önskar
dig välkommen, du lilla själ
vi ska följa dig på vägen, och se till att allt går väl.
En våg av kärlek väller fram, till detta lilla under som ännu vägs i gram.
Min egen lilla tös har åter blivit mor, tacksamheten och glädjen är oändligt stor.
"Är det sant att jag håller ett barn på min arm, och ser mig själv i dess blick"


Glömde jue säga det innan... Idag har lill...

bild0104 (MMS)

Glömde jue säga det innan... Idag har lillebror bara ammat, hela dagen. Vi har ju kämpat på hela tiden men han har inte blivit riktigt nöjd så han har fått tillägg någon gång varje dag men idag behövdes det visst inte och nu fick jag väcka honom för sista målet innan natten. Våran fina, fina Lillebror!


Fullt upp! Igen...

Känns som om jag alltid skriver att det vart fullt upp, men det är så det har vart idag!

Det var inte jättepiggt att stiga upp i morse för Lillebror var vaken en sväng i natt. Inte ledsen eller så utan han bara låg och pratade i sin säng, så jag och David turades om att gå in, stoppa om, säja go natt och gå ut igen. Vi gjorde nog det 4-5 gånger var innan han somnade om, efter ca 1½-2 timmar.

Vi kom upp och iväg i god tid så vi körde om mormorn och lånade en kak-kokbok innan vi körde vidare mot stan och Albins klipptid. Efter frisören hade vi några ärenden att fixa med och innan vi åkte hem fick Albin bestämma vad vi skulle göra och då blev den en fika på Blå Dörren. Det var iofs sista gången vi gick dit för jag betalar inte 155:- för 2 ostfrallor, en kaffe latte och en chokladboll en gång till...

När vi kom hem så gjorde jag lunch (med lillebror i bärselen) och vi fick faktiskt ätit i lugn och ro eftersom lillebror somnade. Vi bakade en havretosca som blev riktigt bra men eftersom det börjar bli fullt i frysen och jag hade yttligare en kaka på g så tog vi med ett gäng bort till jobbet lagom till fikat..


Albin hjälper till att slicka skålar och att gosa med Kajsa...

Hemma igen så blev det en havrekaka med nougat och en smet till ugnspannkaka. När David kom hem så blev det kvällsmat innan svärmor och Lina kom på besök och fick lite nybakat fika. Efter besöket satte jag igång med röjning och städning av huset, mycket välbehövligt!

Nu har jag tagit en minst sagt välbehövlig dusch efter att ha dammat, torkat, dammsugat, vattnat blommor, vikt tvätt, torkat golv och diskat! Jag ska avrunda här och se om lillebror vill ha lite mat innan jag går och lägger mig.
I morrn är lillebror 4 månader och vi ska bort till BVC, det ska bli så spännande!


Medan kakan stod i ugnen var jag ute en snabbis i landet och fotade rabarberna som är på väg upp!


2 sorters kakor i långpanna

Idag har jag bakat igen! Mycket smarrigt även detta!


Havrekaka med nougat

Ugn 200º , 10-15 minuter

200g smör
9 dl havregryn
2 msk vetemjöl
1 msk bakpulver
2 dl strösocker
4 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap

Pensling:
250g nougat

Smält smöret i en stor gryta.
Rör i resten av ingredienserna, och smeta ut i en långpanna.
Grädda i 200º i 10-15 minuter (passa noga!).
När kakan svalnat, smält nougaten i vattenbad och pensla på kakan.
Skär i rutor när nougaten stelnat.





Havretosca i långpanna

Ugn 175º, 20-25 minuter + 10 minuter

150g smör
4 ägg
3 dl socker
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Glasyr (toscan):
150g smör
2 dl socker
6 msk sirap (knappt en deciliter)
3 dl havregryn

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna.
Grädda mitt i ugnen i 175º, 20-25 minuter.
Blanda samman alla ingredienserna till glasyren i en kastrull
och värm under omrörning.
Bred glasyren över den knappt färdigbakta kakan och grädda
yttligare i 10 minuter lite högre upp i ugnen.


Albin är nyklippt, äntligen! Han var som v...

bild0102 (MMS)

Albin är nyklippt, äntligen! Han var som vanligt jätteduktig och fick välja vad vi skulle göra. Det blev en fika på Blå Dörren...


Dag 45 - Ett sista ögonblick

Då var vi på den sista delen (dagen) i denna blogglistan. Hur tycker ni att det ha varit, har det vart en bra grej eller bara långtråkigt?

Jag vet faktiskt inte vad jag ska skriva här "ett sista ögonblick", så jag tänker helt enkelt skriva om hur det har vart att ha denna listan i 45 dagar.

Ett stort måste har vart att jag kan skriva inläggen flera dagar i förväg och välja när jag vill att dom ska läggas ut. Så jag har alltså inte suttit varje morgon och skrivit utan oftast har jag buntat ihop 3-4 stycken inlägg och gjort på en kväll. När vi var i Kläppen tex så kom det ju upp ett inlägg om dagen, trots att jag inte hade internet där.

Jag tycker att den har vart bra på det sättet att det alltid har uppdaterats varje dag, trots att jag kanske inte har skrivit om min vardag.

Det kommer nog inte bli en sån här lista på länge nu men det skulle vara roligt och veta
vilken av dagarna ni tyckte bäst om?



Dag 1 - Presentera mig själv
Dag 2 – Varför började du blogga?

Dag 3 – Meningen bakom ditt bloggnamn
Dag 4 - Mina föräldrar
Dag 5 - Mina syskon
Dag 6 - Ett nytaget foto på dig själv och 15 intressanta fakta om dig själv
Dag 7 - Vad är kärlek?
Dag 8 - Min dag
Dag 9 - Min bästa vän
Dag 10 – Något som gjort dig stolt de senaste dagarna
Dag 11 - Dagens klädsel
Dag 12 - Min tro
Dag 13 - Det här åt jag igår
Dag 14 - Den här veckan
Dag 15 – En bild på något eller någon som har stor inverkan på dig
Dag 16 - Mitt favoritminne
Dag 17 – En dålig vana du har
Dag 18 - Min favoritfödelsedag
Dag 19 - Detta ångrar jag
Dag 20 – Din favoritidol och varför
Dag 21 - Den här månaden
Dag 22 – Låtar du lyssnar på när du är glad, ledsen, uttråkad, uppspelt och arg
Dag 23 - Ett ögonblick
Dag 24 – Ett foto på en plats du varit på
Dag 25 - Det här får mig att må bättre
Dag 26 - Det här får mig att gråta
Dag 27 - En första
Dag 28 - Mina rädslor
Dag 29 - Min favoritplats
Dag 30 - Det här saknar jag
Dag 31 - Mina ambitioner
Dag 32 – Ett foto på dig och din familj
Dag 33 – Vem skulle du vilja byta liv med för en dag och varför?
Dag 34 – Planer/drömmar/mål du har
Dag 35 – Smeknamn du har och varför
Dag 36 - Det här upprör mig
Dag 37 – Vem vill du dela ditt liv med eller ser en framtid med?
Dag 38 – Ett foto på något som gör dig lycklig
Dag 39 – Vad gör dig unik och annorlunda än alla andra?
Dag 40 – Vad har du sug efter?
Dag 41 – Ett brev till dina föräldrar
Dag 42 – Din favorittid på året?
Dag 43 – Ditt favoritplagg?
Dag 44 – Ett foto på dig från förra året och ett från nu. Hur har du förändrats?
Dag 45 - Ett sista ögonblick


Asta & Kajsa...

Idag har jag, som sagt, exprimenterat yttligare ute i studion.

Vi började med våran söta lilla Kajsa.

Hon var så duktig och bara satt där vi satte henne!
När mamma fick en snabb kik på resultatet så ringde hon genast pappa som fick komma bort med Asta.

Asta börjar bli lite till åren kommen nu, men visst är hon väl vacker som en dag?


Min underbara unge!


Jag har fotat lite på prov ute i studion idag och medan vi väntade på nästa "modell" så fick Albin återigen vackert sätta sig framför kameran. Visst är han duktig, våran kille?

Tänk bort den totala avsaknaden av frisyr, vi har tid hos frisören i morrn...


Vårt smultronställe....

 


Nu börjar det hända grejer ute på Öströö, vårt smultronställe!
I deras blogg (där jag hämtat bilden) kan man nu läsa att årets första lamm har kommit!

Det kommer definitivt att bli en tur ut dit, snart!


Trattkantarellsoppa med majsbröd

I lördags hade vi trattkantarell soppa, väldigt smarrigt!


300 g färska rensade trattkantareller (eller 30 g torkade)
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
2 msk smör
1 msk vetemjöl
1 l vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
3 dl mellangrädde eller vispgrädde
0.75 dl torr sherry (jag hade vitvin)
Salt & Peppar
1 dl persilja och/eller gräslök till garnering

1. Med färsk svamp: Lägg undan några av de vackraste trattkantarellerna till garnering och skär de andra i bitar. Finhacka lök och vitlök och låt steka med kantarellerna i smör i en kastrull. Fräs tills vätskan har kokat in, cirka 5 minuter.

2.
Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken. Slå på vatten och grädde under omrörning. Smula i buljongtärningarna och låt det hela sakta koka i 10 minuter. Häll till sist på sherryn.

3. Hetta upp de hela trattkantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan. Garnera med lite hackad persilja och/eller gräslök.

4.
Soppan blir slätare om den körs i matberedare eller i mixer. Kör svampen med hälften av vätskan någon minut. Häll sedan i resten av vätskan och låt soppan koka upp.

5.
Med torkad svamp: Smula ner den torkade svampen i en skål och häll över en del av vattnet så att svampen täcks. Låt den stå och svälla i cirka 30 min. Sila av spadet och spara det. Använd det tillsammans med buljongen (totalt 1 liter) när soppan ska spädas. Tillaga sedan soppan som ovan


Minimoto....

Morgan & hunden Troja var ju här i lördags och med sig hade Morgan en grej som han inte behövde längre...



Den stod visst mest och samlade damm så Albin fick låna den!
Gissa vem som var glad?

(Jo, jag vet att det står 2001 i stället för 2011 i början, men jag orkade inte ändra på det...)


Mjuka Chokladrutor

Dessa rutorna bakade jag igår och dom var ruskigt goda!
Snabba, enkla, många och jättesaftiga och goda, det var inte sista gången!


Mjuka Chokladrutor
 
ugn 200º 
 
300g smör
6dl socker
6 ägg
6 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2½ dl hett vatten
(jag bytade ut ½ dl vatten mot kaffe)
 
Smält smöret i en stor gryta. Blanda i socker & ägg.
Sikta ner dom torra ingredienserna och rör till sist ner vattnet.
Det blir en väldigt lös smet och och det ska det vara.
Häll ut i en långpanna klädd med bakplåtspapper och grädda i 200 grader.
ca 20-30 minuter, kolla med provsticka

Ingers Caférutor


Bilden blev kanske inte jättebra men det var sent och jag ville bara hysta in dom i frysen...

Ingers Caférutor
 
ugn 200º, 20-30 minuter
 
200g smör
2 dl koncentrerad juice (Jag hade ananas/apelsin)
5 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 dl kokosflinger el krossade cornflakes
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Glasyr:
100g smör
6 dl florsocker
5 msk kallt starkt kaffe
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
 
Smält smöret och blanda i juicen.
Vispa ägg och socker.
Blanda alla torra ingredienser och häll dom i äggsmeten,
växelvis med juice-smör blandningen.
Grädda i långpanna i 200 grader i 20-30 minuter
 
Glasyr:
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser.
Höll över glasyren när kakan svalnat något och skär sen i bitar.


Dag 44 – Ett foto på dig från förra året och ett från nu. Hur har du förändrats?


Denna frågan känns rätt lätt att svara på eftersom jag var gravid större delen av förra året och förändringen då blir ganska lätt att se.

Förra året var jag tung, otymplig, hade obeskrivliga smärtor av foglossning och var säkert ganska lynnig eftersom vi dessutom, byggde ut, renoverade och donade för fullt.

Nu är jag glad, nöjd & stolt mamma till 2 fina pojkar. Den stora förändringen är givetvis kalaskulan som jag hade mitt fram, nu är det bara allmänt löst daller där men kanske får man rättat till det med såsmåningom.

Som person har jag säkert inte förändrats så mycket, jag är samma gamla Charlotte, men utan konstant illamående & foglossningar och med lusten för mat & bak tillbaka.


Dag 1 - Presentera mig själv
Dag 2 – Varför började du blogga?

Dag 3 – Meningen bakom ditt bloggnamn
Dag 4 - Mina föräldrar
Dag 5 - Mina syskon
Dag 6 - Ett nytaget foto på dig själv och 15 intressanta fakta om dig själv
Dag 7 - Vad är kärlek?
Dag 8 - Min dag
Dag 9 - Min bästa vän
Dag 10 – Något som gjort dig stolt de senaste dagarna
Dag 11 - Dagens klädsel
Dag 12 - Min tro
Dag 13 - Det här åt jag igår
Dag 14 - Den här veckan
Dag 15 – En bild på något eller någon som har stor inverkan på dig
Dag 16 - Mitt favoritminne
Dag 17 – En dålig vana du har
Dag 18 - Min favoritfödelsedag
Dag 19 - Detta ångrar jag
Dag 20 – Din favoritidol och varför
Dag 21 - Den här månaden
Dag 22 – Låtar du lyssnar på när du är glad, ledsen, uttråkad, uppspelt och arg
Dag 23 - Ett ögonblick
Dag 24 – Ett foto på en plats du varit på
Dag 25 - Det här får mig att må bättre
Dag 26 - Det här får mig att gråta
Dag 27 - En första
Dag 28 - Mina rädslor
Dag 29 - Min favoritplats
Dag 30 - Det här saknar jag
Dag 31 - Mina ambitioner
Dag 32 – Ett foto på dig och din familj
Dag 33 – Vem skulle du vilja byta liv med för en dag och varför?
Dag 34 – Planer/drömmar/mål du har
Dag 35 – Smeknamn du har och varför
Dag 36 - Det här upprör mig
Dag 37 – Vem vill du dela ditt liv med eller ser en framtid med?
Dag 38 – Ett foto på något som gör dig lycklig
Dag 39 – Vad gör dig unik och annorlunda än alla andra?
Dag 40 – Vad har du sug efter?
Dag 41 – Ett brev till dina föräldrar
Dag 42 – Din favorittid på året?
Dag 43 – Ditt favoritplagg?
Dag 44 – Ett foto på dig från förra året och ett från nu. Hur har du förändrats?
Dag 45 - Ett sista ögonblick


Tydligen kan jag inte stå emot alla bacill...

bild0099 (MMS)

Tydligen kan jag inte stå emot alla bacillusker hur länge som helst och nu känner jag att förkylningen med halsont är på väg... Vi har haft en bra söndag med grillpremiär. Jag har bakat 2 sorters mjuka kakor som vi fikade på borta hos mor & far i kväll. Nu hoppas jag att jag får sova gott hela natten och vakna pigg och kry i morrn! Natti...


Dag 43 - Mitt favoritplagg?

Jag skulle kort och gott kunna skriva jeans men jag bjussar på en bild på mig med min favoritoutfit.


Jag, pingstdagen 2005 på Tjärbyligan.

Denna bilden är tagen för snart 6 år sedan och jag ser kanske inte helt likadan ut i kroppen men klär mig fortfarande allra helst i Jeans, Linne och Keps!

Idag sitter linnena inte alls lika tight som då utan idag är det mera loose-fit och det kan bero på att det är 2 graviditeter & runt 10 kg senare...

Däremot är jag lika stolt och nöjd med mig själv nu, som då.
Jag brydde mig lika lite om kläder och utseende då.


Dag 1 - Presentera mig själv
Dag 2 – Varför började du blogga?

Dag 3 – Meningen bakom ditt bloggnamn
Dag 4 - Mina föräldrar
Dag 5 - Mina syskon
Dag 6 - Ett nytaget foto på dig själv och 15 intressanta fakta om dig själv
Dag 7 - Vad är kärlek?
Dag 8 - Min dag
Dag 9 - Min bästa vän
Dag 10 – Något som gjort dig stolt de senaste dagarna
Dag 11 - Dagens klädsel
Dag 12 - Min tro
Dag 13 - Det här åt jag igår
Dag 14 - Den här veckan
Dag 15 – En bild på något eller någon som har stor inverkan på dig
Dag 16 - Mitt favoritminne
Dag 17 – En dålig vana du har
Dag 18 - Min favoritfödelsedag
Dag 19 - Detta ångrar jag
Dag 20 – Din favoritidol och varför
Dag 21 - Den här månaden
Dag 22 – Låtar du lyssnar på när du är glad, ledsen, uttråkad, uppspelt och arg
Dag 23 - Ett ögonblick
Dag 24 – Ett foto på en plats du varit på
Dag 25 - Det här får mig att må bättre
Dag 26 - Det här får mig att gråta
Dag 27 - En första
Dag 28 - Mina rädslor
Dag 29 - Min favoritplats
Dag 30 - Det här saknar jag
Dag 31 - Mina ambitioner
Dag 32 – Ett foto på dig och din familj
Dag 33 – Vem skulle du vilja byta liv med för en dag och varför?
Dag 34 – Planer/drömmar/mål du har
Dag 35 – Smeknamn du har och varför
Dag 36 - Det här upprör mig
Dag 37 – Vem vill du dela ditt liv med eller ser en framtid med?
Dag 38 – Ett foto på något som gör dig lycklig
Dag 39 – Vad gör dig unik och annorlunda än alla andra?
Dag 40 – Vad har du sug efter?
Dag 41 – Ett brev till dina föräldrar
Dag 42 – Din favorittid på året?
Dag 43 – Ditt favoritplagg?
Dag 44 – Ett foto på dig från förra året och ett från nu. Hur har du förändrats?
Dag 45 - Ett sista ögonblick


Så här har vi det... Lillebror ligger här ...

bild0097 (MMS)

Så här har vi det... Lillebror ligger här bredvid mig här i sängen och sjunger, skrattar och bara myser! Han är så go nu, han skrattar ju bara vi tittar på honom. En riktigt gla skit har han varit idag och nu ligger vi och kollar på körslaget i sängen, han äter lite sporadiskt, mellan gapflabben och verkar inte alls tycka att det är läge att sova...


Svininfluensan...

Nu blåser det ju lite kring den här svininfluensan igen, eller kring vaccinet igentligen.
Jag bara måste dela med mig av mina tankar och funderingar.

I vår tidning har man kunnat läsa ganska mycket kring det här med vaccinet och att flera barn som vaccinerade sig har drabbats av den livslånga sjukdommen narkolepsi. Det var även en väldigt vis kvinna som skrev en bra insändare om saken i vår tidning, Hallands Nyheter.

Vi var helt överens redan från början om att vi inte tänkte vaccinera varken oss själva eller Albin, som då var 3 år. Detta var i oktober 2009 och jag kommer såväl ihåg vad folk sa till oss och hur man "anklagade" oss för att vara oansvariga. Vi kunde ju få det och smitta ner folk!

Jag är glad att vi inte gjorde det! Flera gånger låg vi i sängen på kvällarna och diskuerade fram och tillbaka. Var vi oansvariga? Vi tyckte ju själva att det gick väl fort och att det var alldeles för obeprövat för att sprutas in i vår lilla kille. Självklart funderade vi även i dom banorna att vad gör vi om han får det? Hurdana föräldrar är vi då, som har nekat våran son vaccin? Vi gick på vår magkänsla och det faktum att ingen som inte var i riskgrupp hade dött (och vad jag har förstått så var det ingen utom i riskgrupp som dog?).
Vi var ju alla 3 friska och skulle säkerligen klara av infuensan om den hoppade på oss, det var så vi resonerade.

Missuppfatta mig inte nu, jag klankar absolut inte ner på dom föräldrar som valde att vaccinera sina barn, jag är bara sååå glad att vi stog på oss, trots alla påtryckningar från alla möjliga håll.
Jag kan inte ens tänka mig hur jag skulle må om vi vaccinerat vår fullt friska 3 åring för att sen upptäcka att han blivit sjuk i en livslång, neurologisk sjukdom.



Husdjur...

Idag har jag vart ute i studion en lång, lång stund och fotat lite reklam grejer men när Morgon kom och hälsade på var jag bara tvungen att fråga om jag inte kunde få "låna" hans fina hund Troja.

Jag har inte haft några djur i studion än men nu har jag det och då tänkte jag såklart bara visa er hur det blev.

På den översta bilden är det alltså hunden Troja 7 år.
Underst är det våran älskade katt Pyzen som inte alls förstod vad han skulle göra...


Dag 42 - Din favorittid på året?



Jag älskar vintern och längtar efter den så fort den har försvunnit.
Framför allt är det julen och allt runt omkring den som jag bara tok-älskar!
Jag tycker det är så underbart att få vara inne, tända ljus,
titta ut på när det dalar stora snöflingor utanför fönstret.

Tyvärr är ju även vintern magsjukans största tid så därför kan jag ju aldrig njuta av vintern då jag ständigt är på helspänn och verkligen lider av att inte kunna träffa folk och umgås som jag hade velat.

Därför får jag nog även säja sommaren.
sommaren kan jag verkligen koppla av, njuta av andra människors sällskap, umgänge och närvaro.



Dag 1 - Presentera mig själv
Dag 2 – Varför började du blogga?

Dag 3 – Meningen bakom ditt bloggnamn
Dag 4 - Mina föräldrar
Dag 5 - Mina syskon
Dag 6 - Ett nytaget foto på dig själv och 15 intressanta fakta om dig själv
Dag 7 - Vad är kärlek?
Dag 8 - Min dag
Dag 9 - Min bästa vän
Dag 10 – Något som gjort dig stolt de senaste dagarna
Dag 11 - Dagens klädsel
Dag 12 - Min tro
Dag 13 - Det här åt jag igår
Dag 14 - Den här veckan
Dag 15 – En bild på något eller någon som har stor inverkan på dig
Dag 16 - Mitt favoritminne
Dag 17 – En dålig vana du har
Dag 18 - Min favoritfödelsedag
Dag 19 - Detta ångrar jag
Dag 20 – Din favoritidol och varför
Dag 21 - Den här månaden
Dag 22 – Låtar du lyssnar på när du är glad, ledsen, uttråkad, uppspelt och arg
Dag 23 - Ett ögonblick
Dag 24 – Ett foto på en plats du varit på
Dag 25 - Det här får mig att må bättre
Dag 26 - Det här får mig att gråta
Dag 27 - En första
Dag 28 - Mina rädslor
Dag 29 - Min favoritplats
Dag 30 - Det här saknar jag
Dag 31 - Mina ambitioner
Dag 32 – Ett foto på dig och din familj
Dag 33 – Vem skulle du vilja byta liv med för en dag och varför?
Dag 34 – Planer/drömmar/mål du har
Dag 35 – Smeknamn du har och varför
Dag 36 - Det här upprör mig
Dag 37 – Vem vill du dela ditt liv med eller ser en framtid med?
Dag 38 – Ett foto på något som gör dig lycklig
Dag 39 – Vad gör dig unik och annorlunda än alla andra?
Dag 40 – Vad har du sug efter?
Dag 41 – Ett brev till dina föräldrar
Dag 42 – Din favorittid på året?
Dag 43 – Ditt favoritplagg?
Dag 44 – Ett foto på dig från förra året och ett från nu. Hur har du förändrats?
Dag 45 - Ett sista ögonblick


Mysfredag!


Albin & morfarn fredagskramas & lilla Kajsa vilar...

Idag har vi haft en bra dag. Lillebror har sovit lite dåligt under dagen men han har vart go och glad bara han har fått vara med och det har han ju såklart!

Som ni kan se i tidigare inlägg så har jag fortsatt med mina expriment i köket och idag blev det renskav och fondant och jag är ruktigt nöjd med mig själv! David är så glad och berömmer mig massor.
Han "skryter" om mig på jobbet och grabbarna är visst överlyckliga över att få hembakat fika nästan jämt numera! Jag är själv så glad att bak och matlagningslusten är tillbaka för jag älskar att stå i köket och dona, testa och bjuda. Idag kom morfarn förbi så lagom att han oxå fick stanna på mat.

Det kanske är nåt som sprids på byn, att jag lagar nytt och spännande på fredagar för vi fick ju sällskap förra gången med i form av Magnus och Björklund.

Nu blir det fortsatt mys i tv soffan, bara jag & David!


Vit chokladfondant med passionssås

Till efterrätten idag gav jag mig på yttligare något jag aldrig gjort förut.
Jag har hört och förstått att det är väldigt svårt att få en fondant bra men man måste ju testa och jag måste säja att jag är grymt imponerad av mig själv för fondanterna blev verkligen perfekta!
Det var verkligen inte sista gången jag gjorde detta!
Men nästa gång blir det en annan sås till för den var väl syrlig för vår smak.



Fondanterna:
100 g vit choklad
50 g Arla smör
3 msk vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg

Passionssås:
4 passionsfrukter
1 dl Turkisk meze matyoghurt

Gör så här
Hacka eller bryt chokladen i bitar. Smält smöret i en kastrull. Ta den från värmen. Lägg i chokladen och rör om tills den har smält. Blanda mjöl, bakpulver och salt och rör ner i chokladblandningen. Tillsätt ett ägg i taget underkraftig omrörning. Smaksätt ev med rom. Fördela blandningen i 4 smorda och mjölade portionsformar eller stora muffinsformar. Täck formarna och låt stå i frys minst 2 tim.

Såsen:
Dela passionsfrukterna, gröp ur dem och blanda med matyoghurt.

Ta fram formarna ca 1 tim innan tillagning. Sätt ugnen på 225°. Grädda i nedre delen av ugnen 9-10 min.
Stjälp genast upp bakelserna och servera med såsen.


Renskavsgryta

I kväll har jag fortsatt att laga sånt som jag aldrig tidigare lagat och det blir ju givetvis 
mer spännande om man lagar något som man aldrig tidigare smakat så idag blev det Renskav.
Jag har aldrig ätit ren tidigare och det var jättegott!



  • 500 gram Renskav
  • 5 dl rensad kantareller eller trattisar
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 10 enbär (några hela och några krossade) 
  • Rödvin 
  • senap
  • tomatpuré
  • 2 msk lingonsylt
  • 1 Fond du chef kött
  • Kalvfond
  • svartpeppar
  • Idealmjöl

Krossa enbären fint i en mortel eller med en kniv. Lägg dem i två matskedar hett vatten.

Skär köttet i tunna skivor. Rensa svampen. Finhacka löken.

Fräs löken i smör i en stekgryta stor nog att rymma all maten. Låt löken ta färg, men stek inte för hårt. Lyft ur och tag åt sidan.

Stek köttet i samma gryta tills det är genomstekt, men inte mer. Lyft ur och fräs svampen lätt tills den fått lite färg. Väljer du en svamp som vätskar sig mycket kan du slå av vätskan för att svampen ska få lite yta. Lyft ur svampen.

Vispa nu samman crème fraiche, enbär, tomatpuré och buljong i grytan. Tillsätt tre deciliter vatten. Låt koka upp och håll grytan puttrande på låg värme. Lägg tillbaka lök, kött och svamp. Låt grytan koka på låg värme i 10 minuter, smaka av med rödvin, senap, fond och lingonsylt. Salta och avsluta med svartpeppar. (Använder du buljong behöver grytan inte saltas lika mycket)

Om grytan är tunn, red av den.

Servera grytan med pressad potatis eller ris och sallad eller kokta morötter.



Dag 41 - Ett brev till dina föräldrar

Älskade mamma & pappa!

Jag skulle givetvis aldrig funnits om det inte var för er men ännu viktigare är, att jag skulle inte vara den jag är om det inte vart för er.
Jag anser mig vara väluppfostrad, artig, ordentlig och ärlig och det är er förtjänst, så som ni har uppfostrat mig. Jag är även envis som en åsna, har kort tålamod & kan ibland vara långsint, det är egenskaper som jag ärvt av er, mina föräldrar och jag skulle inte vara Charlotte, utan dom.
Som tonåring kunde jag ibland vara oförskämd och trotsig men i slutändan visste jag att det ni gjorde, var för mitt eget bästa.

Ni har alltid ställt upp för mig, alltid, och jag har alltid vetat att ni bara är ett telefonsamtal bort om jag behövt er.
Ni är sådana föräldrar som jag önskar att jag själv blir nu när jag är förälder.

Som föräldrar kompleterar ni varandra fantastiskt bra.
Mamma, du är den lugna, snälla, coola mamman som alltid vart hemma och haft fikat klart till oss när vi kom från skolan. Du är mamman som alla kompisar gillat och som hittat på saker med oss även om du knappt vetat vad du gett dig in på (som när vi åkte till Borås för att bada...). Det var du som packade strandväskan var eviga dag och åkte med oss till stranden hela sommrarna.
Pappa, du är den som hittat på saker med oss. Om vi inte haft dig, vem hade då gjort varm saft på termos, köpt nya hockyrör, klubbor och tagit oss till isen varje kall vinter? Vem hade åkt till Kläppen med oss, år efter år och lärt oss åka skidor, trots att du själv inte åkt innan?
Du fick ofta för dig att vi skulle åka någonstans på helgen, det var inte noga vart, bara vi kom ut och det var ju så roligt, man visste inte vad som väntade och det var bara om man följde med som fick veta det.
Pappa, du har alltid skjutsat, hämtat, lämnat och kört runt för oss och gör än, så fort vi bara ber.

Som mor och farföräldrar är ni dom bästa någonsin!
Hur skulle jag någonsin få vardagen att funka utan er?
Vi är er evigt tacksamma för allt ni gör och hur ni jämt ställer upp för oss.
För mig betyder det allt, att du mamma, ställde upp och passade Albin när jag började jobba så vi slapp dagis hans tidiga år och jag fick chansen att jobba mindre, ha vårdnadsbidrag och vara hemma med Albin.
För Albin är ni oxå allt. Han vill aldrig åka ifrån er när vi är där, har vi inte träffats på ett par dagar så undrar han varför. Har något nytt hänt i hans liv, så vill han ringa och berätta det.

Sidvagnstävlingarna skulle inte vara desamma att åka på utan dig pappa.
Resorna till Trysil varje år, vill jag inte göra utan dig.

Sommrarna här hemma i trädgården vore inte desamma om inte du, mamma, kom cyklandes varje solig dag med din bikini i cykelkärran och badade i poolen med oss. Sommrarna vore heller inte desamma om vi inte lekte konstiga lekar ute och grillade nästan jämt.

Det finns så mycket jag skulle vilja säja till er, mina älskade, älskade föräldrar med det skulle ta hur lång tid som helst så jag får helt enkelt nöja mig med att säja att jag älskar er.
Jag hoppas att ni säjer ifrån om jag ber om för mycket, om jag våldgästar för ofta och när ni behöver hjälp av mig för jag finns alltid här för er!


Dag 1 - Presentera mig själv
Dag 2 – Varför började du blogga?

Dag 3 – Meningen bakom ditt bloggnamn
Dag 4 - Mina föräldrar
Dag 5 - Mina syskon
Dag 6 - Ett nytaget foto på dig själv och 15 intressanta fakta om dig själv
Dag 7 - Vad är kärlek?
Dag 8 - Min dag
Dag 9 - Min bästa vän
Dag 10 – Något som gjort dig stolt de senaste dagarna
Dag 11 - Dagens klädsel
Dag 12 - Min tro
Dag 13 - Det här åt jag igår
Dag 14 - Den här veckan
Dag 15 – En bild på något eller någon som har stor inverkan på dig
Dag 16 - Mitt favoritminne
Dag 17 – En dålig vana du har
Dag 18 - Min favoritfödelsedag
Dag 19 - Detta ångrar jag
Dag 20 – Din favoritidol och varför
Dag 21 - Den här månaden
Dag 22 – Låtar du lyssnar på när du är glad, ledsen, uttråkad, uppspelt och arg
Dag 23 - Ett ögonblick
Dag 24 – Ett foto på en plats du varit på
Dag 25 - Det här får mig att må bättre
Dag 26 - Det här får mig att gråta
Dag 27 - En första
Dag 28 - Mina rädslor
Dag 29 - Min favoritplats
Dag 30 - Det här saknar jag
Dag 31 - Mina ambitioner
Dag 32 – Ett foto på dig och din familj
Dag 33 – Vem skulle du vilja byta liv med för en dag och varför?
Dag 34 – Planer/drömmar/mål du har
Dag 35 – Smeknamn du har och varför
Dag 36 - Det här upprör mig
Dag 37 – Vem vill du dela ditt liv med eller ser en framtid med?
Dag 38 – Ett foto på något som gör dig lycklig
Dag 39 – Vad gör dig unik och annorlunda än alla andra?
Dag 40 – Vad har du sug efter?
Dag 41 – Ett brev till dina föräldrar
Dag 42 – Din favorittid på året?
Dag 43 – Ditt favoritplagg?
Dag 44 – Ett foto på dig från förra året och ett från nu. Hur har du förändrats?
Dag 45 - Ett sista ögonblick


RSS 2.0