Kläppen 2012!



Precis som i inlägget från Hemsedal, tidigare i år, så är alla små filmsnuttar från en och samma dag ihopklippta på ett och samma klipp, så jag ska slippa lägga upp så många...




Resan!
Lördag den 3 mars

David var riktigt på hugget så vi ställde klockorna redan på 4.00 på morgonen och eftersom vi packat allt, riggat dvdn, brett mackorna och packat matsäcken så gick det smidigt att komma iväg. Jag väckte och klädde barnen och gav oss iväg redan vid halv-kvart i 5. Vi trodde kanske att det skulle vara en hel del trafik eftersom det är Wasa lopp i morrn men det gick hur smidigt som helst och vi körde i ett streck upp. Vi stannade bara till i Säffle och köpte varsin kaffe till mackorna. Barnen skötte sig exemplariskt och det var bara sista milen som Emil tyckte det var tråkigt att sitta still.




Vi var framme i Kläppen redan 10.40 så vi stack direkt ner och hyrde Albins skidor, eftersom vi egentligen inte ska få stugan innan vid 12. När vi var klara åkte vi upp till stugan och kollade om den var klar och det var den. Familjen som haft stugan innan oss hade lämnat en liten välkomstpresent, en paket och ett kort med önskan om en härlig semester. I paketet låg det en chokladask (som Albin och pappan käkade upp till Gladiatorerna!), jättetack för det James & Therese, vi blev superglada. Det är sådana små gesterna i ”vardagen” som gör en så glad!

Detta är ju fördelen med att hyra en stuga privat av någon man känner…



Vi packade in allt, bäddade, käkade lunch och gav oss ut i backarna direkt. Vid 12.30 var vi ute och David tog Albin med sig upp i liften medan jag tog med mig Emil i pulkan och gav mig av till barnområdet. Emil älskade att åka pulka men efter maten var han som vanligt ganska trött så han somnade i vagnen efter en stund och jag kunde sitta och sola mig lite innan grabbarna kom.

Vi tog en fika i Cafét (hutlöst dyrt, 200 spänn för kaffe, mer & chokladbollar!) och Emil passade på att vakna mitt i. Eftersom vi andra (förutom Emil då) vart vakna sen kl 4 i morse så var vi rätt möra och tillbringade resten av eftermiddagen i pulkabacken, till hela familjens glädje! Det var så varm och skönt i solen så jag hade varken mössa, vantar eller jacka på mig!

Innan vi åkte hem till stugan igen tog vi en sväng om lekplatsen och båda ungarna lekte som galningar! Albin somnade i bilen innan vi ens lämnat parkeringen och han fick sitta kvar och sova en stund, så han skulle orka vara vaken till Gladiatorerna…



I kväll har vi ätit tacos, jag drack ett glas vin, David tog en öl och sen har hela familjen duschat av sig bilresan och pulkaåkandet! Emil somnade gott i sängen efter en flaska välling medan jag, Albin & David tog ett parti Yatzy i väntan på Gladiatorerna!

Just nu är vi mitt i programmet och jag lovar att både jag och David kommer att däcka som sälar i sängen när det är slut (om David orkar hålla sig vaken vågar jag inte säja…).


Dag 1
Söndagen den 4 mars.

Vasaloppssöndagen! Men först, natten… Njae, sådär måste jag säja. Emil vaknade första gången redan vid 1 och då fick han sin välling (det funkar nämligen inte att stoppa i napp längre) och somnade om. Sen vaknade han igen vid 4 och då gick David upp och la sig med honom på soffan och det gick ganska fort, så hade han somnat om. Vid kvart över 6 i morse började dagen, Emil ropade och David gick upp. Jag låg kvar en stund med strax efter halv 7 var vi alla uppe!

Jag fick förmiddagsåkningen med Albin idag och det var toppklass! Han är såååå duktig och det är jätteenkelt och roligt att åka med honom! Vid 11 åkte vi in och då hade David fixat pannkakslunch i värmestugan åt oss allihopa. Efter lunchen stack David och Albin ut medan jag och Emil tog en promenad med vagnen och han somnade ganska omgående. Jag tog en kaffe och satte mig i en solstol, vilket nog var första gången någonsin, såååå härligt.

David och Albin kom ner och tittade till oss efter en stund och då lämnade jag bilnyckeln till pappan och sen tog jag vagnen och promenerade upp till stugan och det är en bit, i total uppförsbacke så det var rejält svettigt när jag kom fram. Emil sov ju fortfarande som en stock i vagnen så jag parkerade honom på altanen och fortsatte träningen eftersom jag redan var uppvärmd.  Det blev lite övningar för mage, rygg, armar och rumpa. Som grädde på moset fick jag stretchat ordentligt!



När David och Albin kom käkade vi lite och sen gav vi oss ut igen och då var det jag som fick testa på Albins galna skogsbanor och jag kunde knappt stå på skidorna när vi äntligen kom ut!! Jäkla unge till att åka skidor alltså! Det var ju jättegupp/hopp och ingen stans att ta vägen mer än att åka rakt på. Jag flög, hoppade, tjöt och skrattade. När vi äntligen hamnade ute i den pistade backen igen så stannade Albin bara framför mig och frågade

-Körde jag för fort för dig mamma?

Vi körde ett par åk till sen var klockan redan halv 5 och liftarna stängde men vi gick till bilen och bytte om till riktiga skor och tog pulka, snowracer och tefat och styrde mot pulkabacken! Emil älskar det och om inte det är han själv som åker så skrattar han så han kiknar åt oss andra som åker.



Albin åker även pulka/snowracer/tefat som en galning och jag har haft hjärtat mer i halsgropen idag än i bröstkorgen. Efter en halvtimme i pulkabacken åkte vi hem och jag började direkt på maten. Emil röjde runt i stugan och Albin fortsatte leka ute. Efter maten gick Albin ut en stund igen och lekte, grävde eller åkte tefat. Han skulle nog gärna vara ute dygnet runt om han fick. Jag vet inga andra barn som är ute så mycket som han.

Nu har barnen somnat gott i sina sängar och jag och David sitter och kollar på Så ska det låta, men det blir definitivt ingen sen kväll här heller, snarare tvärt om, det blir nog samma sorts säldäckning som igår…



Dag 2
Måndagen den 5 mars

Vilken urusel natt! Vad har hänt med min bebis?

Han vaknade redan vid 1 i natt och somnade inte om efter vällingen som han brukar. Eftersom han och Albin delar rum nu så tog jag med honom upp och la mig på soffan men han vaknade så fort jag rörde mig så jag fick lägga honom i sängen och sitta bredvid tills han somnade.

Vid 4 snåret vaknade han igen och då gick David upp och la sig på soffan med honom tills han somnade och sen vaknade båda barnen vid kvart över 6. Jag vaknade av att dom låg och pratade med varandra, ganska gulligt faktiskt. Morgonen blir ganska lugn när man är uppe i så god tid så vi hann med en lång frukost och ett parti Yatzy.

Jag och Emil stannade kvar i stugan när dom andra båda grabbarna åkte till backen vid 9. Vi fixade matsäcken, mackor, varm choklad, frukt, yoghurt och en kexchoklad till grabbarna. När vi gjort oss klara promenerade vi ner till barnområdet vid skidbackarna i det underbara vädret. Emil somnade (som väntat) och fick sova en stund medan vi väntade på pappan och Albin.



Efter mackor & varm choklad i värmestugan var Albin lite trött i benen (inte undra på det, han har ju verkligen åkt precis hela tiden eftersom han åker med oss båda och vi vill åka så mycket som möjligt…) så jag fick åka själv! Som jag åkte! Killen i sittliften log och tittade på mig när jag kom, gång på gång, men en väldans fart. Efter nästan 2 timmars åkande körde jag ner till resten av familjen och då var jag mör i benen vill jag lova! Pojkarna hade åk pulka/snowracer, lekt på lekplatsen och åkt rullband så lillemannen var jättetrött när jag kom. Albin hade laddat om batterierna han med och var sugen på mer skidor så jag tog Emil i vagnen och promenerade upp till stugan. Han somnade som en stock och jag tog uppförsbackarna med barnvagnen i ett rasande tempo. Jag blev så svettig att det immade igen på solglasögonen hela tiden…

Emil sov så skönt så jag ställde honom på altanen och gick in och körde samma träning och stretch som igår. Grabbarna kom tillbaka vid 4 och då började jag på maten direkt. När vi ätit och duschat så körde Albin & David in till sälen och handlade lite. Det hade gått hål på Albins termobyxor så jag behövde nål och tråd och det fanns inte här i Kläppen.



Jag har fått sytt klart brallorna, barnen sover, Familjen Annorlunda är slut och jag tänker kika klart på CSI innan jag går och lägger mig. Tyvärr är det lite oroligt inombords då det verkar hända en del grejer hemma på gatan… Jag läste flera inlägg på FB innan om att det var brandbilar och grejer utanför grannens. Tur att vi har världens goaste Gabbe som håller koll på grejerna, och så katt och husvakterna förstås.




Dag 3
Tisdagen den 6 mars

Ajajaj… Jodå, morgonen gav mig en härlig överraskning i form av månadens magont. Dessutom hade Emil haft sin sämsta natt hittills sen vi kom hit. Jag var uppe med honom, som vanligt, första gången vid halv 2 och gav vällingen. Sen vaknade han igen redan vid både 3 och 5 men David fick honom att somna om ganska omgående (båda två slocknar visst direkt på soffan…). Hela familjen fick dessutom sova ända till kl 7 i morse.

Jag var ju inte mycket alls att hänga i julgranen så jag och Emil stannade inne på förmiddagen. Diskade, sopade av, pratade med mormor, lagade lunch och kollade lite på tv. Jag gav Emil hans lunch innan grabbarna kom hem och sen sov han gott ute på altanen. 



Jag hade tänkt åka skidor på eftermiddagen men det gick inte så när grabbarna åkt tillbaka ner till backarna så packade jag och Emil fikakorgen och promenerade ner. Jag och Emil promenerade runt lite där nere i solen innan Albin & David kom. Dom hade åkt som tokar hela eftermiddagen och idag hade dom tränat på att åka baklänges, på bara en skida och lite annat ”krångel”.



Vi tog en fika i värmestugan och sen var klockan faktiskt redan kvart i 4 så när David och Albin körde upp så tog jag och promenerade tillbaka. Riktigt nöjd med mig själv som faktiskt gått upp för berget i rask takt varje dag!

När vi kom upp till stugan så stannade vi alla ute och busade i snön. Vi grävde tunnlar, gjorde en lagom brant pulkabacke och givetvis satt mamman med kameran i högsta hugg! Vi var ute en bra stund men när jag märkte att Emil började bli hungrig så gick jag in en stund innan dom andra och började med maten.

I kväll har jag vart ganska dassig och mest bara legat med en värmeflaska på magen men nu känns det lite bättre och jag håller tummarna (HÅRT!) att jag får sova gott i natt. Vi har flyttat upp Emil till oss på loftet och hoppas att han sover bättre där.




Dag 4
Onsdagen den 7 mars

Denna natten har vart den bästa hittills! Vi flyttade upp Emil till loftet igår och han har bara vaknat 2 gånger. En gång för välling och en gång gick David och hämtade honom till oss där han somnade om gott. Vi sov allihopa till halv 7, då vaknade båda ungarna på sina bästa sidor.

Efter frukosten tog jag med mig min stora kille och åkte till skidbacken. Vi hängde på låset och var redo att kliva på liften direkt när dom öppnade klockan 9. Idag var första dagen som vi inte hade strålande sol och klarblå himmel, utan lite molnigare och blåsigare men helt ok, skidåkningsmässigt.

Vi hade såååå bra skidåkning, att jag knappt fick med mig Albin hem när det var lunchdax, men efter lite övertalning gick han med på det (om vi åkte slalombanan ner och det gjorde vi ju såklart…) och vi var hemma i stugan igen vid kvart i 12.



Pappan och bebisen hade haft det bra men givetvis var mamman saknad och fick bamsekramen direkt när vi kom innanför dörren! Vi käkade lunch och Albin åt som en hel häst (inte konstigt alls med tanke på vad han gör av med på denna veckan…). David var ju väldigt sugen på att åka skidor så det blev ingen lång vila för Albin innan dom båda gav sig iväg och jag fick stanna hemma och passa en sovande bebis.

Emil vaknade vid 14.30 och strax därefter kom dom stora killarna hem. Vi tog en fika och ett parti Yatzy innan alla pojkarna gick ut så jag fick duschat och börjat med maten. Idag blev det kotletter i ugn (i sås) med hemma gjorda klyftpotatis.  När vi ätit följde jag med Albin ut och gjorde en snölykta utanför stugan som lyste upp sååå fint i mörkret, dessutom snöade det, som på beställning.
David blev lite inspirerad av mysljuset så när jag gick in, gick han ut och tände ljus i sina tunnlar som han och Albin gjort i snön.



David och Albin kom inte in innan klockan var 19.15! Jag gick upp och la Emil och medan jag gjorde det så hörde jag att dom andra båda duschade och gick och la Albin. När jag kom ner, typ 2 minuter efter att Albin gått och lagt sig så sov han som en stock! Jag försökte till och med få väckt honom lite, bara så jag fick krama och pussa på honom men han var totalt däckad och till och med snarkade…

Nu har jag och David druckit lite kaffe till Sveriges Mästerkock och jag laddar inför dubbelavsnitt av Grey´s Anatomys säsongsstart!





Dag 5
Torsdagen den 8 mars

I natt när jag var uppe och fixade vällingen till Emil så snöade det massor och blev såååå vitt och fint på marken. Jag var uppe vid 3 i natt och gav Emil och det är ju en klar förbättring. Nästa gång han vaknade var klockan halv 6 och då gick David upp med honom och dom somnade visst gott på soffan nästan direkt…

Jag fick faktiskt ligga kvar i sängen riktigt länge och gick inte upp innan vid halv 8, det var både välbehövligt och väldigt skönt! David, som har jobbat varje morgon med telefonsamtal, logistik och papper, satt vid köksbordet och prata i telefon när jag kom ner. Redan igår bestämde vi oss för att åka och bada idag, eftersom dom lovat snö och snön hade ju kommit ordentligt så vi åkte!

Vi var på Experium i Lindvallen och badade en dag förra året också och det var riktigt bra (dyrt och väldigt konstiga omklädningsrum, men roligt), så det var ett ganska enkelt beslut. Dom öppnar 10 och vi var där precis klockan 10, ihop med MASSA andra människor som också var badsugna.
Vi badade, busade och lunchade i några timmar och det var jättebra, men ganska mycket folk så det blev lite kö när man skulle åka rutschkanorna. Emil var ju supertrött när vi bestämde oss för att det fick vara bra och då var klockan 13.30.



Båda barnen somnade gott i bilen på vägen hem och vi hade egentligen inte tänkt åka skidor alls idag men efter fikat så blev jag sugen så jag tog Albin med mig och körde till backarna!
Det hade ju kommit massor med snö och mina skidor var inte alls snabba på denna snön, det riktigt hugg tag i skidorna på dom flacka partierna och Albin gled förbi mig hela tiden, till hans stora glädje.

Jag höll på att knappt få med mig honom hem och efter att liftarna stängt så hittade han en liten uppbyggd snowpark (ramp) med lite hopp som han skulle åka på gång efter gång. Vid 17.00 fick jag äntligen lurat med mig honom hem. Vi åt mat och Emil åt som vanligt ris med hela ansiktet och det var sanering av både kök och unge efter det.




Albin har pratat länge om att han vill bada naken i snön, precis som Mattis och hans rövare gör, i filmen och jag sa väl i ett svagt ögonblick att han kunde få testa det när vi var på skidsemester och givetvis kom han ihåg det… Han hade nog inte tänkt att det skulle vara så kallt så det gjorde ont och det var inte många sekunder han var ute och sen tog han en varm dusch efter det. Han kunde inte riktigt släppa det där med att han inte kunde ”bada” i snön och blev ledsen och arg eftersom Mattis och dom kunde det men inte han…



Nu sover barnen som stockar båda två, utan minsta gnäll och jag kan lova att det inte kommer att bli sent alls för min del utan jag ska bara kika klart på Sveriges Värsta Bilförare och sen ska jag nog göra mig klar för sängen.

I morrn kan det nog bli sista dagen i skidbacken. Vi hade eventuellt tänkt stanna hela helgen och inte åka hem innan på söndag men det funkar inte för vi har båda alldeles för mycket att göra innan veckan startar så vi får se hur vi gör, vi får helt enkelt sova på saken.



Dag 6
Fredagen den 9 mars

Natten har gått jättebra och Emil fick vällingen vid 3 och sen vaknade han igen vid kvart över 6 och då gick David upp med honom. Jag låg kvar och drog mig till halv 8 innan jag klev upp och då passade jag på att plocka av alla sängkläder och hänga ut täcken och kuddar på vädring.




Efter frukosten gav sig David och Albin iväg till skidbacken medan jag och Emil höll oss kvar hemma och började med packningen, städningen och middagsförberedelser. Jag gav Emil en morot och satte på Ronja Rövardotter på datorn och så satt han där korta stunder.  Vid halv 12 kom grabbarna in och det visade sig att det hade vart lika svåråkt idag som det var i går på eftermiddagen så jag hoppar över åkningen idag faktiskt. Det är därför vi gillar att åka vecka 2-3, snön är oftast mycket bättre och vi gillar det kalla vädret. Men ur Emils synpunkt så är ju detta mycket bättre. När han kan vara med ut och leka i snön i flera timmar!



Vi käkade middag och körde en omgång Yatzy innan grabbarna gav sin ut i backen och nu sover Emil middag och jag hamnade här en stund tittandes på Storslalomen ifrån Åre. Men det kommer inte att bli långvarigt, jag ska fortsätta packa/städa och förbereda kvällsmaten som vi ska äta i bilen på vägen hem. För vi bestämde oss i morse, vi åker hemåt i kväll. Vi har ändå haft massa härliga timmar i skidbacken innan i veckan och att harva runt här i snö som är som smör, det är inte värt det.



Hemma!
Lördagen den 10 mars

Hemresan i går kväll/natt gick bra. Förutom att jag körde på en betongklack när vi tankade så gick det väldigt bra. Jag började köra och körde till Grums och när vi stannade där så bytade vi och då var klockan runt 21.30. Albin höll sig vaken till 20.30, för då var hans film slut och Emil somnade en timme tidigare men vaknade när vi stannade i Grums…

Han somnade om igen efter en halvtimme och när vi var hemma i natt vid 00.30 så gick det helt problemfritt att bära in båda barnen, dom fortsatte sova. Jag gick och la mig ganska omgående efter att vi kommit hem och David gick och la sig vid strax efter 1, men då hade inte jag somnat än. Emil vaknade och fick sin välling vid halv 3 så när båda barnen sen vaknade vid 6.15 var jag inte pigg!

David gick upp med barnen och jag låg kvar till halv 8 och drog mig. Idag har vi ägnat dagen åt att tvätta, packa upp, tvätta, packa upp och sånt där roligt. David har vart ute och tvättat bilen och jag har passat på att baka lite med. Efter fikat gav jag och Albin oss ut på en liten runda, han med cykel och jag med walkingskorna…

I kväll ska jag med mor & far till brorsan och Julie för lite melodifestivalmys. Grabbarna stannar hemma, David kommer nog somna gott i tid och i morrn har vi fullt upp!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0