Vörtbröd!

Helt underbart vörtbröd!



50 g färsk jäst
3 dl porter
 2.5 dl julöl
 50 g smör
0.5 dl raposolja
1 dl mörk brödsirap
0.5 msk malen pomerans
1.5 msk malen ingefära
1 msk malen nejlika
0.5 msk malen kardemumma
1 msk salt
13.5 dl rågsikt
3 dl russin

1.Lös upp jästen i en bunke med porter, julöl, olja och sirap.

2. Smält smöret tillsammans med kryddor och salt. Låt svalna något innan det blandas i degvätskan.

3. Blanda i lite mjöl i taget och arbeta degen långsamt i maskin tills den är mjuk och elastisk.

4. Jäs i bunken till dubbel storlek.

5. Sätt ugnen på 175 grader.

6. Forma till limpor och jäs under duk i ytterligare cirka 1 timme.

7. Grädda bröden i cirka 50 minuter och sänk värmen till 150 grader efter 15 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk

Eftersom David inte gillar russin så gjorde jag en limpa med och en limpa utan, jag knådade helt enkelt in russin i den ena limpa efteråt. Jag valde att lägga mina limpr i formar men det behöver man inte.

Dessutom har jag blivit tipsad om ett speciellt bra mjöl som jag använde idag, kanske var det därför det blev extra gott...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0