Julvört!

Detta är det första brödet jag bakade, helt utan expriment, enligt receptet alltså ;-)


Det blir 2 rejäla limpor eller 3 mindre.

Detta behöver du:
50 g Smör
1-2 dl Brödsirap
2 st Lättöl (33 cl)
100 g Jäst
200g Vörtmix
1 dl Russin
1,3 kg rågsikt

Gör såhär:
- Sätt på ugnen i god tid, på högsta värmen
- Smält smöret i en kastrull Tillsätt sirap och öl. Värm till 37 grader.
- Smula jästen i en bunke (eller som jag, i assistentesn) och tillsätt degvätskan och vörten. Blanda.
- Krydda ev med lite pommerans och anis (jag gjorde inte det)
- Tillsätt russin och mjöl, spara lite till utbakningen.
- Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Ta upp på bakbordet, forma till limpor och låt jäsa till dubbel storlek  (ca 40 minuter).
- Pensla bröden med vatten, eller spruta på med en duschflaska. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175-200º i ca 30-40 minuter. Jag tempar mina bröd med en digital baktermometer och då ska bröden hålla en innertemperatur på ca 96-98°.
- Jag penslar mina bröd direkt efter att jag tagit ut dom men en sirapsblandning (bara sirap och vatten), så blir dom glansiga och fina.
- Låt dom svalna på galler, under bakduk.





Nästa bröd gjorde jag med samma recept men med en del små förändringar.



- Först hade jag lagt russinen i ca 3 dl julöl en stund innan.
- I stället för bara julöl till degvätskan så hade jag hälften/hälften julöl & glögg sen använde jag mig av flytande vört och hade i 2 flaskor (a 100 ml) i degvätskan.
Jag hade inte smält smöret i degvätskan utan jag hade i rumsvarmt smör i stället
- Jag hade även i ca 1 tsk pommerans och ca ½ tsk malda nejlikor.
- Denna gången blev det runda bröd och och jag gjorde likadant med gräddningen (varm ugn först, vatten på bröden och sen sänker jag när jag satt in dom, då får dom en härligt "skjuts" och blir höga och fina).



Till det sista brödet använde jag ett helt annat recept.
Jag använde mig av receptet på filmjölkslimporna som jag ofta bakar och hade i 2 flaskor med flytande vört.



Eftersom David inte gillar russin så fick detta bli en russinfri variant.

Detta behöver du:
2 paket jäst 
2 dl vatten
2 dl glögg
2 flaskor flytande vört
2 dl Brödsirap
1,5 msk salt
2 tsk  Pommerans
1 l filmjölk
ca 2,8 dl mjöl (¾ rågsikt och ¼ vetemjöl special)

Gör så här:
- Sätt ugnen på det varmaste.
- Värm vatten, glögg, vört, sirap, salt, pommerans och filmjölk till 37°. 
- Smula jästen i en bunke. Häll över degvätskan och rör tills jästen löst sig.
- Häll på mjölet, pö om pö (allt kanske inte behövs, eller så behöver du mer. Degen ska bara precis släppa kanten.
- När du blandat degen väl så låt den jäsa ca 20 min.
- Forma sedan 3 limpor o lägg på långpanna (på tvärsen) låt jäsa ytterligare 30 min.
- Pensla bröden med vatten, eller spruta på med en duschflaska. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 175º i ca 55 minuter. Jag tempar mina bröd med en digital baktermometer och då ska bröden hålla en innertemperatur på ca 96-98°.
- pensla med sirapsblandning (bara sirap och vatten), så blir dom glansiga och fina.
- Låt dom svalna på galler, under bakduk.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0