Boeuf Bourguignon

Denna supergoda köttgrytan gjorde jag igår och det var verkligen en riktig höjdare!!


Kanske inte världens bästa bild men ni får lita på mig!


Det här behöver du
1,5 kg  fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt 
2 msk  smör 
2 st  morot/morötter  
3 msk  vetemjöl 
6 dl  rött vin 
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond) 
2 msk  tomatpuré 
0,5 tsk  torkad timjan 
1 st  lagerblad   
10 st  smålökar, ca, gärna steklökar 
400 gram  champinjoner, (helst små) 
2 paket  bacon 
Salt & peppar
 
Tillagning
1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta.
2. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3. Häll på vin och buljong så att det täcker.
Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Koka upp grytan under omrörning.
4. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 3 timmar.
5. Skala under tiden smålökarna och dela champinjonerna (konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7. Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt potatis, ris & en fräch sallad.


Kommentarer
Postat av: mamma

Gus så gott det låter, vill gärna bli bjuden på det.

2011-11-26 @ 21:02:14
Postat av: Josefine

Älskar alla dina recept!

Gjorde julpannacottan i helgen! Super smarrigt :)

2011-11-26 @ 21:21:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0