Boeuf Bourguignon
Denna supergoda köttgrytan gjorde jag igår och det var verkligen en riktig höjdare!!
Kanske inte världens bästa bild men ni får lita på mig!
Det här behöver du
1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt
2 msk smör
2 st morot/morötter
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
10 st smålökar, ca, gärna steklökar
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon
Salt & peppar
Tillagning
1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i en rymlig gryta.
2. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
3. Häll på vin och buljong så att det täcker.
Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Koka upp grytan under omrörning.
4. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 3 timmar.
5. Skala under tiden smålökarna och dela champinjonerna (konserverade) om de är stora. Bryn löken och svampen lätt. Klipp baconet i strimlor och knaperstek det. (Så här långt kan grytan förberedas.)
6. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
7. Lägg i smålökar & svamp och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Lägg på baconet precis innan servering och servera med kokt potatis, ris & en fräch sallad.
Gus så gott det låter, vill gärna bli bjuden på det.
Älskar alla dina recept!
Gjorde julpannacottan i helgen! Super smarrigt :)