Rotfrukter, högrev & trattkantareller...

Nu är det höst, eller vad tycker ni?

Vi firar in hösten med att återinföra våra fredagsmiddagar.
Ni vet, jag bestämde ju att jag, minst varannan fredag, skulle laga något jag aldrig gjort förut...



Idag blev det detta!
Eftersom Buffé-tidningen så lämpligt damp ner i veckan med en massa goa höst recept så plockade jag lite godbitar ur den!

Idag blev det alltså Långkokt högrev, med rotfruktsgratäng, smörstekta trattisar & sallad.

Långkokt högrev
ca 1 1/2 kg högrev i hela bitar
1 gul lök (Scharlottenlök)
1 morot
2 kvistar färsk dragon (rosmarin)
2 lagerblad
5 vitpepparkorn
2 tsk salt
7 dl torrt vitt vin
vatten

Sätt ugnen på 125°C.
Skala lök och morot. Skär dem i grova bitar.
Putsa ev högreven, det gör inget om det blir flera bitar.
Lägg »trångt« i en gryta/kastrull tillsammans med övriga ingredienser.
Fyll på med vatten så att det täcker.
Ställ in i ugnen och tillaga köttet under lock ca 7 timmar, tills det är helt mört.
Eller koka/sjud köttet på spisen, räkna då med ca 3 timmar. Vänd några gånger och fyll ev på med mer vatten.
Ta upp köttet, sila av spadet och spara ev till sås.

Detta receptet har jag hämtat från ICA och till nästa gång ska jag ta lite mindre vin & lite mer salt (tror nog faktiskt att jag kommer att salta och peppra köttet rejält en stund innan jag lägger det i grytan)
Detta köttet är helt perfekt att göra jue! Sköter sig själv i ugnen och blir så mört att det ramlar sönder när man tar i det, helt ljuvligt!


Rotfruktsgratäng

300g jordärtskockor
600g potatis
2 morötter
1 palsternacka
1 vitlöksklyfta & 1 scharlottenlök
2½ dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 tsk salt
3 krm peppar
1 dl riven ost 

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär rotfrukterna i skivor. Hacka löken fint (både vit & scharlottenlöken) och fräs den i lite smör.
    3. Häll över mjölk, grädde och rotfrukterna. Koka dem mjuka. Krydda med salt och peppar. Låt småkoka ca 15 minuter, rör då och då.
    4. Häll blandningen i en smord ugnssäker form eller i portionsformar. Strö över riven ost.
    Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

    Detta receptet har jag delvis hämtat från ICA men gjort om lite grann.

Kommentarer
Postat av: Eva

Mmmmm vad gott det verkar va.

2011-09-16 @ 23:20:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0