Himmelsbröd
Himmelsbröd, ca 20 bröd
25 g jäst
5 dl fingerljummet vatten
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
5 dl ljust och milt fullkornsvetemjöl
7 1/2-8 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Blanda vatten och mjölk och häll lite över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt resterande vatten- och mjölkblandning, salt och honung.
Rör ner fullkornsmjölet och det mesta av vetemjölet.
Arbeta snabbt ihop den lösa degen.
Strö över lite vetemjöl, täck med bakduk och låt degen jäsa 1-1 1/2 timme.
Degen skall bara jäsa en gång.
Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut 1/2-1 dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
OBS! Knåda inte degen - jäsbubblorna skall vara kvar.
Strö ytterligare lite vetemjöl över degen, ca 1/2 dl.
Platta försiktigt ut degen med handen till ca 30x40 cm.
Skär snabbt, enklast med en degskrapa, degen i 6-7 cm smala remsor.
Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden.
Det gör ingenting om bröden inte får samma form, bara de får ungefär samma storlek.
Lägg bröden på bakplåtspappersklädda plåtar.
Grädda direkt i mitten av ugnen 8-9 minuter.
Låt svalna UTAN bakduk så blir brödskorpan frasig och fin.
Kanske ska skriva något i mina kommentarer också? :-)
Brödet ser väldigt gott ut, det är vid sådana här tillfällen som jag saknar att äta bröd :/
Har du kanske något lätt snabbt frallrecept som du kan rekommendera mig att baka tillsammans med mina förskolebarn? Gärna ett som går relativt snabbt :)