Tårta!

Idag har mamma haft ett litet "kafferep" hemma och då passade jag på att baka en liten tårta.
Jag hade köpt lite nya grejer jag ville testa och hittat recept på mousser jag ville testa.
 
 
Jag har bakat bottnar på "lika-delar-principen" och fyllt med ett lagar campagnemousse och ett lager jordgubbs & rabarabermousse. Sen har jag spacklat den med en smörkräm och täckt med marsipan. Dekorationerna är gjorda med hjälp av min nya silikonmatta och det är både marsipan & sugarpaste.
 
 
Så här det det ut när jag är igång som värst...
 

Tårtbotten Lika delar

 Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket

2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver

Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.

Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.

2 ägg- ca 20 minuter
3-4 ägg- ca 25-30 minuter
5-6 ägg- ca 35-40

Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.

Champagnemoussen

3 dl grädde
3 dl torr champagne eller mousserande vin
2 äggvitor
1 dl socker
7 gram gelatinpulver
3 msk vatten

Gör så här:
Du låter gelatinpulvret svälla upp i vatten och sätter sedan i vattenbad
sedan blandar du ner det smälta gelatinet i vinet och låter svalna.
Du blandar vinet med vispad grädde och låter svalna i kyl
vispa äggvitan fluffigt och tillsätt sedan sockret och vispa mer
sedan bara blanda allt tillsammans och in i kylen för att stelna.

Jordgubbs- och rabarbermousse

200 g rabarber
200 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g färskost med vaniljsmak
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt jordgubbssaft

Gör så här:
Koka rabarber, jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbs-rabarbermoset. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen i jordgubbssaften, blanda långsamt ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0