Tårta!
Tårtbotten Lika delar
Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg
Knäck äggen i ett glas. Tag fram två lika stora glas och häll i socker i det ena, till samma nivå som äggen.
Gör likadant med mjölet i det tredje glaset.
Om man vill kan man byta ut en 1/3 av mjölet mot potatismjöl, potatismjöl gör att tårtbotten blir mer luftig.
Vill du ha chokladbotten byter du istället ut 1/3 mot kakao.
Sedan blandar man i bakpulver i mjölet, då behövs så här mycket
2-3 ägg behöver 1 tsk bakpulver
4-5 ägg behöver 1,5 tsk bakpulver
6 ägg behöver 2 tsk bakpulver
Nu är det dags att blanda allt!
Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
Blanda sedan ägg och socker i en bunke och vispa med elvisp tills det blir mycket pösigt. Det ska bli vitt och fluffigt liksom och det tar ett tag, kanske 5-10 minuter.
Blanda sedan ner mjölblandningen, då ska det ej vispas utan vändas ner försiktigt tills allt blandas.
Häll smeten i en smord och bröad form och grädda på nedersta steget i ugn.
Här kommer tider beroende på hur många ägg du har.
2 ägg- ca 20 minuter
3-4 ägg- ca 25-30 minuter
5-6 ägg- ca 35-40
Tiderna kan variera beroende på vilken ugn man har.
Öppna dock inte ugnsluckan de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop!
Känn i mitten på formen med en sticka, stickan ska vara torr.
Tag ut och låt svalna i formen.
Champagnemoussen
3 dl grädde
3 dl torr champagne eller mousserande vin
2 äggvitor
1 dl socker
7 gram gelatinpulver
3 msk vatten
Gör så här:
Du låter gelatinpulvret svälla upp i vatten och sätter sedan i vattenbad
sedan blandar du ner det smälta gelatinet i vinet och låter svalna.
Du blandar vinet med vispad grädde och låter svalna i kyl
vispa äggvitan fluffigt och tillsätt sedan sockret och vispa mer
sedan bara blanda allt tillsammans och in i kylen för att stelna.
Jordgubbs- och rabarbermousse
200 g rabarber
200 g frysta jordgubbar
1-1,5 dl syltsocker
200 g färskost med vaniljsmak
2 tsk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
5 gelatinblad
en skvätt jordgubbssaft
Gör så här:
Koka rabarber, jordgubbar och syltsocker ca 10 minuter. Låt svalna ordentligt. Blanda ner färskosten och vaniljsockret i jordgubbs-rabarbermoset. Blötlägg gelatinbladen. Vispa grädden. Smält de blötlagda gelatinbladen i jordgubbssaften, blanda långsamt ner dem i bär-färskostbladningen under omrörning. Blanda till sist försiktigt ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.